0
Вход и Регистрация
Понеделник - Неделя 09:00 - 19:00 | 0884 829 368 | [email protected]

Жените, променили света. Вдъхновение за деня на жената.

07/03/2022
Магдалена Дудова
Жените, променили света. Вдъхновение за деня на жената.

През годините историята е видяла изключително интелигентни, мощни и вдъхновяващи жени, които са били пионери за правата на жените и расовото равенство и са допринесли изключително много за световете на науката, математиката, авиацията и литературата, прокарвайки пътеката, докато се борят с несгодите.

Жените в този списък са запомнени с това, че са нарушители на правилата и пионери, които показват на своите мъже връстници какво означава да бъдеш модел за подражание. Без всеки от техния принос нашият свят нямаше да бъде това, което е днес. В чест на месеца на жената ще разгледаме тези свирепи, овластяващи и вдъхновяващи дами.

Мария Кюри /1867-1934/

Родената в Полша Мария Кюри е пионерски физик и учен, който въвежда термина радиоактивност, открива два нови елемента (радий и полоний) и разработва преносим рентгенов апарат.
Мария Кюри е първият и единствен човек, който е печелил две отделни нобелови награди, една за физика и една за химия. Въпреки, че науката и физиката са били доминирани от мъже области, сблъсъците и почти постоянните трудности и дискриминация през цялата кариера, изследванията на Мария Кюри остават актуални и оказват влияние върху света на науката и до днес.

Амелия Еърхарт /1897-939/

Амелия Еърхарт е американски летец. Първата жена, прелетяла самостоятелно през Атлантическия океан, и първият човек, който някога лети самостоятелно от Хаваите. Амелия е пионерски летец и истинска жена пионер.
Тя поставя множество авиационни рекорди, но опитът й да бъде първият човек, обиколил земното кълбо, води до нейното изчезване и предполагаема смърт. През юли 1937г. Еърхарт изчезва някъде над Тихия океан. Останките на нейния самолет никога не са открити. До ден днешен изчезването й остава една от най-големите неразгадани мистерии на ХХ век.

Ада Лъвлейс /1815-1852/

Ада Ловлейс е английски математик и първият компютърен програмист в света. Ада е очарователна жена от обществото, която е известна с това, че е първият човек, който някога е публикувал алгоритъм, предназначен за компютър, като нейният гений е години пред времето си. Известна с превода си на научната статия „Елементи от аналитичната машина на Чарлз Бабидж“ за машина, наподобяваща компютър, Ада се смята за първия програмист в историята, след като написва алгоритъм за намиране на числата на Бернули в такава форма, че да бъде разчетена от машината.

Сюзън Б. Антъни /1820-1906/

Сюзън Б. Антъни е отгледана в семейство на квакери с дълбоки корени в активизма и социалната справедливост, което я вдъхновява да стане застъпник за избирателното право на жените, правата на собственост на жените и премахването на робството. През 1872 г., за да оспори избирателното право, Антъни се опитва да гласува на президентските избори през 1872 г. и е арестуван. Въпреки че никога не е могъла да гласува законно, 19-ата поправка, ратифицирана през 1920 г., е наречена „Поправка на Сюзън Б. Антъни“.
*Деветнадесетата поправка на конституцията на САЩ гарантира правото на глас.

Соуджърнър Тру /1797-1883/

Една от най-вдъхновяващите чернокожи жени в историята. Афро-американка, аболиционистка и активистка за правата на жените, Тру произнеся известна реч на Конвенцията за правата на жените в Охайо в Акрон, 1851 г., която става известна като „Не съм ли жена?“
Отделена от семейството си на деветгодишна възраст и впоследствие продадена на търг като робиня,Тру бяга от поробителите си през 1829 г. Впоследствие започва да се застъпва за правата на жените и афро-американците и става известна с изнасянето на страстни речи за правата на жените, реформата на затворите и всеобщото избирателно право. Тя става един от най-важните лидери на аболиционизмът и един от най-ранните защитници на правата на жените.

Екатерина II /1729-1796/

Екатерина Велика е една от великите световни исторически личности. Заседнала в брак без любов с краля на Русия, тя организира преврат, за да свали от власт своя крайно непопулярен съпруг Петър III, след което се провъзгласява за императрица на Русия през 1762г. Екатерина II има цялата заслуга за модернизирането на Русия и създава първото държавно финансирано училище за момичета, отдръпва силата на църквата в държавата и насърчава развитието на икономиката, търговията и изкуствата.

Розалинда Франклин /1920 - 1958/

Родена през 1920 г. в Лондон, Розалинд Франклин e биофизичка, която има много важни приноси в определянето и разбирането на структурата на ДНК, на вирусите, на каменните въглища и на графита.
Подобно на много жени учени, Франклин е била лишена от признание през цялата си кариера. Образът на ДНК молекулата на Франклин е ключов за дешифрирането на нейната структура, но след смъртта и други мъже получават Нобеловата награда за физиология.

Чен-Шиунг У /1912-1997/

Роден в Лиу Хо, Китай през 1912 г., Чиен-Шиунг Ву е назначен в Колумбийския университет като част от проекта Манхатън. Работейки като старши учен по атомната бомба през 1943 г., тя провежда изследвания за откриване на радиация и обогатяване на уран.
В средата на 50-те години на миналия век към Чиен-Шиунг се обръщат двама физици-теоретици, Цунг-Дао Лий и Чен Нин Янг. Те искат помощ за опровергаване на закона за запазване на четността. Използвайки химическия изотоп кобалт-60, те показа, че законите на природата не винаги са симетрични, опровергавайки закона, който е бил приет повече от 30 години. Въпреки ключовия и принос към откритието, само Янг ​​и Лий получават Нобелова награда през 1957г.

Ефа Манли /1897-1981/

По време, когато спортът се състои от предимно от бели мъже собственици и спортисти, Ефа Манли отказва да се присъедини към половите и расови стереотипи. Тя влиза в в историята като спортен изпълнителен директор и съсобственик на бейзболния отбор Newark Eagles. Нейният отбор печели Световните серии на Negro League през 1946 г.
Ефа Манли бързо се превръща в уникално мощно влияние в разрастването и укрепването на лигата, както и в разрастването и укрепването на чернокожата общност в Нюарк и в Харлем. Тя е виден член на NAACP, организира бойкоти срещу фирми в Харлем, които не наемат чернокожи служители, като същевременно се грижи за своите играчи в Eagles, като им помага във всеки аспект от намирането на работа извън сезона до плащането на авансови вноски в домовете им.

Маргарет Хамилтън /1936 - /

Отделът за софтуерно инженерство на MIT е ръководен от Маргарет Хамилтън. Тя е и отговорната за написването на софтуера за компютъра Apollo Guide в космическата програма Apollo от нулата. Софтуерът, който позволява на компютъра да разпознава съобщенията за грешки и да игнорира задачи с приоритет, продължава да наблюдава астронавтите, Найл Армстронг и Бъз Олдрин, над кратерната, прашната кора на Луната до тяхното кацане.
Работата на Хамилтън не е широко известна на хората извън научната общност, но тя е доказатeлството, че зад постиженията на всеки велик мъж, стои работата на една велика жена.

Малала Юсафзаи /1997 - /

Малала Юсaфзай е родена в Пакистан на 12 юли 1997 г. Баща и е учител и ръководи училище за момичета в нейното село, когато талибаните превземат нейния град. Те налагат забрана на всички момичета да ходят на училище. През 2012 г., на 15-годишна възраст, Малала публично говори за правата на жените и в резултат на това въоръжен мъж се качва на училищния й автобус и застрелва младата активистка в главата. Малала оцелява, а атентатът предизвиква широк отзвук в страната и чужбина. Малала Юсaфзай се премества се да живее Обединеното кралство, където се превъръщаа в яростно присъствие на световната сцена и на 17 годишна възраст става най-младият носител на Нобелова награда за мир.
Днес тя защитава още по-смело каузата си, въпреки продължаващите заплахи. Гласът й се чува както по световните форуми и в студентските аудитории, така и в бежанските лагери, които посещава.

Кейти буман /1989 - /

Катрин Луиз Буман е американски компютърен учен, работещ в областта на изображенията. 29-годишна жена, компютърен специалист и учен, който обира овациите по света за помощта си при разработването на алгоритъм, чрез който е направена първата в историята снимка на черна дупка във Вселената.

60db31243017e950fd5bcb113be90638

Списъкът на жените промени света не свършва до тук.
Той може да бъде безкраен, но оставяме на Вас да откриете кои велики жени липсват в този списък и с какво са допринесли на света, който познаваме днес.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, МИЛИ ДАМИ!
Бъдете вдъхновени и бъдете своя собственена муза!

magnifier