0
Вход и Регистрация
0884 829 368 | Понеделник - Неделя 09:00 - 20:00 | [email protected]

Сватбена флористика

05/08/2022
Магдалена Дудова
Сватбена флористика
6c1bb8bc3d3ac1c6b1bce5e337ae1f08

Всяка жена обича цветята, не само за да ги получи като подарък, да украси дома си или да ги носи, но още повече, като букет, който да носи и да допълва сватбената си рокля в един от най-запомнящите се дни в живота си.
Булчинският букет е съществена част от облеклото на съвременната булка, независимо дали става дума за пищна и богата атмосфера или за обикновена градинска сватба в семейния дом. Вярно е, че цветята придават визуална красота и нотка романтика на сватбата, но има по-дълбоки причини за тяхното присъствие.

История на сватбените цветя

Булката, носеща цветя, има своите културни корени още от древни времена. Съществуват доказателства за употребата на цветя при сватбите още през най-ранния записан исторически период в Египет, Гърция и Рим.

Египет

Древните египтяни, струпани в плодородните земи по поречието на Нил, събирали цветя по време на пътуванията си и почитали местния лотос. Символичният лотос се появява широко в египетското изкуство, стихотворение върху папирус, датиращо от около 1100 г. пр. н. е., споменава любов и лотосови цветя. Тогавашните бракове са били прости, гражданските споразумения, а археологическите открития показват само, че египетските булки са носели мащерка и чесън като щит срещу злите духове.

Древна Гърция

Гирляндите и венците, използвани в гръцките сватби, включват маслинови клонки, ароматни бели цветя, билки, и портокалови цветове в чест на богинята на брака и плодородието - Хера. Висящи бръшляни символизират неразрушимата връзка на брака, а белите цветове означават сладост и щастие.

Древен Рим

В Древен Рим булките носели венци от цветя, вярвайки, че цветята означават ново начало, вярност и надежда за плодородие. Римските двойки следват подобен обичай като гръцките, вплитайки сватбени цветя, билки и зелинина в корони ароматизирани с портокалов цвят, за да предотвратят злото, да почетат боговете, да призоват плодородието и да привлекат късмет.
Древните римляни са смятани за първите, които са възприели практиката да изпращат своите булки по пътеката с вързопчета билки, които символизират вярност и плодородие.
Копърът, известен афродизиак по онова време, е често срещан в тези букети, тъй като билката на похотта се смята, че повишава сексуалното желание. Понякога в букетите се използвало и чесън, тъй като се смятало, че предпазва булката от лош късмет или зли духове.

Средновековие

През Средновековието ароматните билки и изобилните зърна като снопове пшеница са били символична сватбена флора, заедно с цветни гирлянди, носени от булката и младоженеца.
Една средновековна булка може да носи косата си развързана, изтъкана с разпръснати цветя или венец и да прикрепи към роклята си пакетче с билки и потпури.

Викторианска епоха

През Викторианската епоха цветята стават част от сватбения букет и това продължава и до днес. Модерната версия на булчинския букет e популяризирана от кралица Виктория. Без съмнение тя е била почитателка на "Tussie Mussies", - старото английско наименование за малък букет.
Във викторианските времена влюбените често са изпращали различни цветя като начин да изразят любовта си. Всяко цвете има различно значение. Благодарение на тази романтична връзка цветята стават част от сватбените церемонии. Булките внимателно избират цветя за чувствата, които изпитват, а цветята, които носят в сватбения ден, се превръщат в „нейни цветя“ до края на живота й.

Модерна ера

Компактният бидермайер букет, видян за първи път в Швейцария и Германия в края на 1800 г. има формален дизайн на концентрични кръгове от цветя с късо увито стъбло, много симетричен, много геометричен и модерен, което може да обясни появата му на сватби днес.

До двадесети век цветята вече са задължителни за сватби, дори скромните церемонии изискват букет на булката.
Пълната традиционна сватба означава цветя, цъфтящи клони и дървета в саксии за службата и празненството, букети за женското булчинско парти и бутониери за мъжете.

В съвременните времена, колкото и очарователни да са изглеждали, старите традиции са почти забравени, като булките сега избират цветя заради красотата на техните цветове, аромат и форма. Букетът е най-добрият аксесоар на булката и значително допринася за цялостния външен вид на деня. Избраните цветове на булката са начин тя да изрази своя личен стил, вкус и индивидуалност и основно допълнение към нейната рокля.

Каква традиция стои зад хвърлянето на Сватбения букет?

Хвърлянето на букет е историческа традиция, която продължава да се възприема от много булки и до днес, въпреки че много от тях не знаят как се е появила. Традицията произхожда от средновековна Европа, когато е било нормално жените да разкъсват плат от булчинската рокля на булката за късмет. За да попречат на гостите да разкъсат роклята й на парчета, булките започнват да хвърлят букета си, за да разсеят гостите, позволявайки й да избяга с роклята си непокътната. Грабването на цветята се смятало за акт на късмет, тъй като аксесоарът символизирал плодородието, идващо от омъжена жена.

В днешно време традицията е, че ако самотна жена хване булчинския букет, тя ще бъде следващата, която ще се омъжи. Хвърлянето на букет сега се провежда през втората половина на празненството, след разрязването на тортата и произнасянето на речите, когато купонът е в разгара си и всички дами са на дансинга, готови да хванат цветята.

9dc032fa182928e693db194565dc3715

Какво се случва с булчинския букет след сватбата?

Някои булки може да решат да пропуснат хвърлянето на букет, за да могат да запазят аранжировката си за себе си. Сред тези младоженци е станало обичайно да съхраняват сватбени цветя след церемонията, като използват техники като сушене, замразяване или пресоване. След това булките могат да изберат да поставят букетите си в рамка или да ги превърнат в преспапие, създавайки допълнителен спомен от техния специален ден, който могат да пазят завинаги.

top-Flowers сВАТБЕНА ФЛОРИСТИКА

 Сватбената флористика е нещо изключително уникално, индивидуално и важно.
Важно е за Вас, защото по този начин Вие ще добавите една изящна индивидуалност на Вашата сватба, на Вашият специален ден, за нас пък е важно, защото Вие поверявате тази индивидуалност именно на нас!
Бъдете сигурни, че аранжировките, букетите и всички цветни композиции ще бъдат изготвени с най-свежите цветя, ще подберем най-рядките и интересни сортове цветя, ще направим всяка декорация неповторима и уникална, така че да можете с радост да приветствате гостите си на Вашият сватбен ден и най-вече да съумеете и Вие самите да се потопите в цветовете и ароматите на свежите цветя, защото сватба без цветя е просто мероприятие лишено от индивидуалност.

Подготовяне на сватбена аранжировка

img 3712
img 3624
img 3618
img 3591
img 3696
img 3761 1
magnifier