0
Вход и Регистрация
Понеделник - Неделя 09:00 - 19:00 | 0884 829 368 | [email protected]

Коледна Декорация

19/12/2022
Магдалена Дудова
Коледна Декорация

Коледната украса е голяма част от празничния сезон, а какво е Коледа без весели щрихи и декоративни елементи, изпълващи почти всеки ъгъл?
Украсяването за Коледа е част от списъка със задачи на почти всяко семейство през декември, но декорирането на интериора на Вашия дом е много по-комплексно от просто поставяне на Коледна елха.
В средностатистическия дом има ограничени места, на които декорациите могат да бъдат поставени, без да причиняват смущения в ежедневието и да намаляват пространство. Ето защо е важно да огледате добре Вашия дом и да предвидите наличното помещение и елемнти, за да направите възможно най-добрата аранжировка.

Ако обичате минимализма, или пък сте в другата крайност - човек, който прекалява с коледните украшения, вероятно ще искате да дадете глътка свеж въздух на дома и рутината си.
За тази цел включете флорални аранжировки и естествени зеленини в схемата си за декорация.
Освен естетиката, използването на уникални материали като цветя може да накара творческите Ви сокове да потекат, докато си играете с дизайните и проектите „Направи си сам“.

Когато мислите за коледна украса, вероятно се сещате за приказни светлини, свещи, борови клонки, имел, и разбира се, дърво, украсено с ангели и нежни стъклени играчки.
Ако искате да опитате нещо малко по-различно през този зимен празничен сезон, използвайте аранжирането със свежи цветя! Флоралните аранжировки с искрящо сребро или бляскаво злато, горски елементи, сушени плодове и други причудливи зимни щрихи ще направят Вашето местенце изключително уютно и с прекрасен аромат.

Що се отнася до видовете цветя, има много красиви зимни растения, които могат да влязат в аранжировка или букет от свежи цветя.
Червеният цвят е особено популярен през този период на годината, така че помислете за рози, карамфили или алстромерии.
Ако обичате по-неутралната и минималистична гама, белите цветове на лилиумите, хризантемите, еустомите и белите рози също могат да внесат нотка зимна магия в схемата на декора.
Освен това белите цветя изглеждат страхотно, когато са смесени със сребърни шишарки и сезонни зеленини!

Букетите са също така страхотни подаръци за партита и тържества през Коледа и Нова година.
Ако сте поканени на коледно или новогодишно парти, какъв по-добър подарък да направите на домакина от свеж букет цветя?!

Не забравяйте, че букет от коледни цветя може да бъде поставен на различни места около Вашата всекидневна или трапезария, за да създаде завладяваща фокусна точка, на която гостите да се възхищават.
Помощни маси, прозоречни первази и ниски маси за кафе ще се радват на наличието на цветна и привлекателна зимна аранжировка от цветя.
Можете дори да поставите коледен букет цветя в центъра на празнична трапеза, въпреки че може и да се наложи да го преместите в даден момент, за да освободите място за цялата храна! 😀
За масите за хранене един добър централен елемент наистина може да направи разликата в създаването на коледния дух. Помислете дали искате по-малка композиция, която може да се премести лесно когато масата се използва, или голяма аранжировка за максимално визуално въздействие.

Докато внимателно украсявате коледната елха, не забравяйте да запазите допълнителни декоративни топки и да ги използвате и в другите части на дома. Можете да направите искряща фокусна точка с тези декоративни орнаменти и да направите акцент на Вашата прекрасна Коледна вечеря.

Украсяването с блещукащи светлинки винаги прибавя настроение и уют. Въпреки това внимавайте с поставянето коледните лампички, тъй като светлините в затворено помещение изглеждат много по-ярки, поради близките разсрояния в дома. Бъдете разумни при използването на големи крушки или LED светлини.
Обичайните места за лампички са да се поставят върху камината с другите декорации, да се плъзнат по парапета, или дори да очертаят врата или прозорците.

Символизъм на Коледния венец

Въпреки че венците са в популярния списък с коледни украси, винаги е приятно да те посрещне опетена красота още от вратата!
Венецът добавя красота и цвят към сезона, но значението на коледния венец допринася повече от просто великолепие. Венците са част от много древни традиции, датиращи от най-ранните цивилизации, освен това има присъщо християнско духовно значение на вечния живот. Кръгът е символ на безсмъртието и през цялата история са били свързвани с живот, подмладяване и обновление. Първоначално венците са се носели около главата, врата или кръста като символ на статут.
Плетяли са се венци от лавър, бор, билки и цвет, като сяка добавка към венеца е имала специфично значение за ритуалния символизъм.

  • Древните римляни са носели корони от лаврови венци, за да обозначат властта и често са били носени от политици и държавни служители, а пък войниците са получавали почетни венци, когато са се връщали от битка.
  • В древна Гърция скъпата награда за оратор и поет е венец, а олимпийските победители също били награждавани с венци.
  • Древните египтяни пришивали цветя върху ивици плат, оформящи венци за глава, които често използвани за украса на статуи на богове.
  • При ранните германски култури пък се среща украса на маса с венец, а по-късно са добавяли свещ към традиционния вечнозелен кръг на зимното слънцестоене. Венецът е бил зимно напомняне, че пролетта ще се върне и Земята отново ще се затопли.
  • За хрисияните пък венецът първоначално е символ на страданието на Иисус. Той редставлява короната от тръни, носена на кръста, с червените плодове символизиращи кръвта на Христос, а използването на вечнозелени клони във венец означава вечен живот. Окачвайки венец върху входната врата, християните смятали че канят духа на Христос в дома си.

Съвети за декорация на коледен венец

Всеки венец започва с основа. Тя може да бъде тел, слама, стръкове от дървесни клонки или билки като розмарин и лимонена върбинка, които могат да се увият в кръг, за да се направи ароматна основа.
Съберете малки снопчета вечнозелени растения заедно и ги закачете с тел към основата. Застъпете ги, за да скриете стъблата. Пъхнете малки стръкове билки и други интересни зеленини в основата. Използването на зеленина с различни цветове и текстури ще придаде на Вашия венец своето богатство! Добавете шишарки, сухи цветя и плодове за акценти.

Ако търсите уникални материали, които да използвате, цветята определено са чудесен избор за украса на коледни венци! Никога няма да Ви липсват опции – можете да използвате рози, коледни звезди, карамфили и безброй още сезонни и подходящи за случая цветя към Вашите вечнозелени гирлянди.
Можете да подредите цветята във фокусна точка или да ги разпръснете около венеца, а за допълнителна весела нотка може да включете блясък, панделки и сухи декорации.

Входната врата може да бъде чудесно място за топло посрещане на гостите. Ако искате да разпространите духа на сезона из къщата, можете да го направите, като фиксирате свежите венци по стените и прозорците. 😉

Ако все пак нямате време и материали, с които можете да си направите собствен венец или красива и натурална коледна декотация, не збаравяйте, че винаги може да се доверите на нашиия екип от флористи, които ще изготвят венец, аранжировка или коледна украса специално за предстоящите празници, за да бъде магията и уютът в дома незотразим!

magnifier