0
Вход и Регистрация
0884 829 368 | Понеделник - Неделя 09:00 - 20:00 | [email protected]

Ванда | В стъклена ваза (Vanda orchid)

В момента този артикул не е наличен.

Безплатна доставка над 70 лв.
Доставка до 3 часа в София
Доставка в страната още утре с Еконт
Удобни методи за плащане
  • 1 бр. растение Ванда (Vanda orchid)
  • 1 бр. стъклен съд
  • От менюто имате избор на наличните разцветки. При избор на конкретен цвят ще бъде визуализиран със снимката, която отговаря на избора.
Изберете цвят:

Бял, Син, Розов

Ванда е вид епифитни растения от семейство Орхидеи, разпространени в тропическите области на Южна Америка и Югоизточна Азия. В дивата природа те обикновено растат на дървета, като използват кората и клоните им за опора. Растението е известно с нежните си цветове, които варират от бяло до многоцветно.

Изложение:

Ванда предпочита ярка светлина, но без пряка слънчева светлина, която може да изгори нежните му листа. Те могат да бъдат поставени на източна или западна прозоречна дъга, където да получават разсеяна светлина през целия ден. В случай, че са поставени на южна прозоречна дъга, трябва да се грижите да защитите растението от пряката слънчева светлина.

Поливане:

Ванда предпочита да бъде поливана с дъждовна вода или филтрирана вода. Растението трябва да се полива около веднъж на седмица, като трябва да се позволи на почвата да изсъхне между поливанията. В случай, на липса на почва е необходимо просто потапяне на корените в престояла вода. Щом корените придобият сребърно сив цвят, то е необходимо поливане. Важно е да се избягва прекомерното поливане, което може да доведе до загниване на корените.

Пресаждане:

Ванда е растение, което расте добре в саксии с дренажни отвори. Пресаждането трябва да се извършва в началото на пролетта или след цъфтежа. Растението може да се постави в специална почва за орхидеи или в смес от кората на дървета, сфагнум и перлит, естествен мъх също е подходящ. Важно е да не се позволи на корените да останат прекалено дълги и да се грижи да се предотврати натискът върху корените по време на пресаждането. Сухите връхчета на корените трябва да се обрязват.

Торене:

Растението може да се тори около веднъж на 14 дни през пролетта и лятото с течна тор, специално формулирана за орхидеи каквато предлагаме в магазините ни. През есента и зимата торенето трябва да се намали до веднъж на месец или дори рядко, тъй като Ванда отделя много по-малко енергия за растеж по това време на годината.

Вредители:

Вандата може да бъде засегната от някои вредители, като белокрилката, паякообразните и др. При поява на вредители е важно да се действа бързо, за да се избегне разпространението им. Едно от най-ефективните решения е да поставите Вандата в изолирано помещение, за да се предотврати контакта й с други растения и бързото третиране с инсектициди.

Ето няколко любопитни факти за Вандата:

  • Вандата е родом от островите в Тихия океан, като има над 80 вида, разпространени по целия свят.
  • Името "Ванда" идва от името на шведският ботаник Андерс Вандал, който първи описа това растение.
  • Вандата е едно от най-скъпите цветя на света, като рядък вид може да постигне цена от над 200 000 долара.
  • Някои видове ванди могат да цъфтят само веднъж на година и техният цъфтеж може да продължи само няколко часа.
  • Вандите имат восъчно покритие, което ги предпазва от дъжд и прекомерна влага. Това ги прави идеални за отглеждане в горещи и влажни климати.
  • Вандите са популярни за отглеждане като орхидеи, тъй като са красиви и елегантни растения, подходящи за декорация на интериор.
  • Някои видове ванди могат да излъчват аромати, които привличат определени видове насекоми за опрашване на цветовете си.

Също може да Ви хареса

Свързани продукти

magnifier