• Добавени продукти за сравнение
    Няма нищо в сравнение...
   • Вашите любими продукти
     Няма нищо в любими...
    • +359 (0) 884 829 368
    • Отворено писмо

       Скъпи приятели, клиенти, съграждани… Казвам се Любомир Каменов. Собственик съм на магазин за цветя, работещите за мен са осем , а три от момичета са щастливи млади майки. Мога спокойно да кажа, че 9 семейства разчитат на работата си тук, включително и моето и 11 месечната ми дъщеричка. Ние работим в тази сфера, защото оценяваме важността на цветята в ежедневието ни. За съжаление съм огорчен от набиращите популярност популистки кампании “Дарете пари, вместо да поднесете цвете”. Тези кампании започват да се случват на всички големи празници, без някой да се замисли какво означава това за нас и традициите.Дори в най-скоро време очакваме да чуем и призив “Недейте да поднасяте цветя - ВЪОБЩЕ, дарете парите !” .

     Чудя се каква благотворителност би било това, да лишиш семействата на работещите в цветарския бранш и да дариш на друг нуждаещ се?! Не ме разбирайте погрешно, аз, колегите ми, служителите ми, семейството ми, сме ЗА благотворителността, и я правим, но не за сметка на някой друг и за сметка на традициите, ценностите и уважението! И не само по празници, правим я целогодишно, под една или друга форма! Ние сме ЗА подаването на ръка на нуждаещ се, но в НИКАКЪВ СЛУЧАЙ за сметка на друг, за сметка на традиция или ценност, защото така само ще създадем още едни нуждаещ се, в опита си да помогнем! Чудя се след време, дали на първият си учебен ден, дъщеричката ми ще й бъде неудобно ако поднесе едно нежно цвете на учителката си, на човекът, който ще я учи на уважение, морал и традиции! Дали все още на 24-ти Май ще бъде прието да се поднасят цветя в знак на уважение към БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА? Дали на 18-ти Юли, поднасянето на цветя на паметника на ВАСИЛ ЛЕВСКИ, в знак на признателност за делата му, ще бъде неприемливо? Или пък ще загърбим с лека ръка ролята на Майката, нека да зачеркнем и 8-ми Март от календара !

       Като че ли вече не осъзнаваме колко вреди нанасяме с една простичка кампания “Дарете парите, вместо да вземете цвете!”. Започваме да се превръщаме в едни безсърдечни същества, за които празниците не са празници, а са ден за “благотворителна кампания”. Като че ли не разбираме каква важност имат цветята в нашият живот, бит и култура, какво уважение и признание означават за получаващите ги, колко индивидуална, автентична и прекрасна става една сватба с пъстротата на цветята, колко свято и естествено е всяко кръщене с китка здравец и цъфнали маргаритки!

      

        Хора, недейте да забравяте, цветята съпътстват човечеството още от самото му начало ! Те са нещото, което прави деня от сив – цветен, ароматен и прекрасен, те са нещото, което прави всеки дом, сватба, кръщене и рожден ден по-специален! Недейте да обръщате гръб на традициите, те са нещото, което ни прави хора и ни придава индивидуалност! Дарителските кампании трябва да помагат безвъзмездно, а не да вредят и затриват нашата история, нашите традиции, нашите емоции….

     Защото цветето е ЕМОЦИЯ, ПРИЗНАТЕЛНОСТ, БЛАГОДАРНОСТ, ОБИЧ, СПОМЕН, ЗНАК !

      

     София, 15.09.2017 г.

     Любомир Л. Каменов

   • Newsletter